Roślinność to termin określający wiele rodzin i zbiorowisk organizmów naturalnych, stanowiących przedmiot badań fitosocjologów. Każdą z roślin można przyporządkować do danej grupy, którą określają rodzaj podłoża, wzrost, podobne cechy czy sposób pielęgnacji. Wśród najbardziej popularnych grup można wyróżnić m.in.: rośliny zbożowe, strączkowe, okopowe, pastewne czy sadownicze. Każda z tych rodzin posiada oddzielny sposób upraw i pielęgnacji, jak również zbiorów czy wykorzystania. Jednymi z popularnych grup są rośliny z obrębu motylkowych i wiechlinowatych. Jak uprawiać te rośliny? Jakie gatunki można zaliczyć do poszczególnych grup? Jakie posiadają cechy charakterystyczne?
Rośliny motylkowe – charakterystyka.
Rośliny motylkowe to grupa roślin nazywanych również strączkowymi. Charakteryzują się bogactwem składników odżywczych, które są wartościowym elementem paszy. Wiele z nich wykorzystuje się również przy produkcji żywności dla ludzi. Rodzina ta charakteryzuje się swoją budową i wyglądem, a wśród nich należy wyróżnić rośliny zielone, krzewy i drzewa.
Przedstawicielami roślin motylkowych są:
- łubiny,
- groch,
- bób,
- fasola,
- soja,
- ciecierzyca,
- jałowiec, itp.
Rośliny motylkowe posiadają wiele zastosowań i zalet. Do najważniejszych zalicza się nawozy zielone, wzbogacające glebę w azot. Kolejnym przedstawicielem są rośliny pastewne oraz nasiona strączkowe będące źródłem białka. Innym zastosowaniem jest również wykorzystanie ich w lecznictwie – lukrecja, nostrzyk.
Rośliny wiechlinowate.
Do grupy tej należą rośliny trawiaste, stanowiące element łąk czy pastwisk. Wiele gatunków, które można zaliczyć do tej rodziny to rośliny uprawne – zboża. Jednym z popularnych przedstawicieli jest przenica.
Uprawę pszenicy rozpoczęto ponad 10 tys. lat temu i do dzisiaj jest to znacząca roślina rolnicza. Przenica to zboże posiadające wiele odmian takich, jak:
- orkisz,
- pszenica polska,
- płaskurka,
- pszenica zwyczajna,
- przenica twarda, itp.
W Polsce, najchętniej uprawianym gatunkiem pszenicy jest przenica zwyczajna, a do jej pielęgnacji należy stosować wiele nawozów, rodzajów gleb, zawartości próchnicy oraz odpowiednich warunków powietrzno – wodnych. Udane zbiory pszenicy warunkuje pielęgnacja, temperatura powietrza, warunki atmosferyczne, jak również dbałość i ochrona przed chwastami, chorobami wirusowymi, grzybowymi oraz innymi szkodnikami.