Strona głównaUncategorizedPestycydy są mniej szkodliwe, niż środki chemiczne domowego użytku

Pestycydy są mniej szkodliwe, niż środki chemiczne domowego użytku

Obawy środowiskowe dotyczące pestycydów są prawdziwe i należy je traktować poważnie. Pestycydy budzą wiele obaw środowiskowych i wiele osób pracuje nad znalezieniem rozwiązania problemów związanych z ich stosowaniem.

W miarę rozwoju technologii (lepsze zastosowanie, lepsze chemikalia) zużycie pestycydów ma i będzie spadać, co ograniczy niektóre z tych problemów. Pamiętaj, że duża część działalności człowieka ma negatywny wpływ na środowisko. Przemysł, spaliny z pojazdów, samolotów, zakłady produkcyjne, odpady ludzkie i zwierzęce, budownictwo, wylesianie, wydobycie i ogólnie rosnąca populacja szkodzą środowisku bardziej niż pestycydy. Najlepsze, co możemy zrobić, to znaleźć rozwiązania wszystkich tych problemów i zminimalizować nasz wpływ na środowisko w jak największym stopniu, jednocześnie funkcjonując jako społeczeństwo i minimalizując ludzkie cierpienie oraz zapewniając ludziom odpowiednią żywność i schronienie. Istnieje wiele nieporozumień na temat stosowania chemikaliów w rolnictwie. Najlepiej jest rozmawiać o tym z ekspertami, a nie polegać tylko na tym, co widzisz w Internecie.

Tacy eksperci to naukowcy, dietetycy, toksykolodzy i rolnicy.

Istnieje wiele rzeczy, które przyczyniają się do epidemii złego stanu zdrowia ludzi na całym świecie. Jemy za dużo cukru i tłuszczu. Nie ćwiczymy, jesteśmy zbyt zapracowani i działamy pod wysokim poziomem stresu. Jemy poza domem i nie gotujemy dla siebie samodzielnie. Pestycydy, takie jak ochrona fungicydowa, najprawdopodobniej nie są główną przyczyną problemów zdrowotnych. O wiele bardziej prawdopodobne są chemikalia, których używamy w domu, jak środki czyszczące, zanieczyszczenie powietrza, leki i ich działania niepożądane oraz substancje chemiczne, o których nie myślimy, jak kofeina, tytoń, alkohol, które powodują problemy, a nie bardzo mocno rozcieńczone pozostałości pestycydów, które można znaleźć w śladowych ilościach w żywności. Poza tym istnieją szczególne przepisy prawne, które zostały wprowadzone w celu utrzymania poziomu syntetycznych pestycydów w żywności setki razy poniżej tego, co może ci zaszkodzić.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Więcej artykułów

Popularne