Niektóre patogeny mają znacznie większe ryzyko rozwoju odporności na fungicydy niż inne.

Wiele z tych o wysokim ryzyku powoduje poważne choroby w uprawach rolnych, takich jak pszenica, kukurydza, warzywa, owoce i jęczmień. Bardzo ważna jest świadomość istnienia patogenów wysokiego ryzyka i konieczności zapobiegania rozwojowi odporności regionalnych populacji grzybów na środki ochrony roślin.

Głownica pyląca może zaatakować różne rośliny

Nadużywanie tego samego środka grzybobójczego może nie tylko zmniejszyć jego skuteczność, ale może mieć również niekorzystny wpływ na sąsiednie ogrody i lokalnie uprawiane rośliny komercyjne. Typowe rodzaje chorób pochodzących od grzybów, które można zauważyć na płodach rolnych, to szara pleśń, parch jabłoni i gruszy, mączniak rzekomy i prawdziwy, głownia pyląca, czy brunatna plamistość liści. Główną kwestią w zapobieganiu odporności patogenów na środki ochrony roślin jest unikanie kolejnych zabiegów preparatami, które mają ten sam sposób działania.Oprócz powszechnie stosowanych syntetycznych fungicydów istnieją również mikroorganizmy hamujące grzyby, które mogą być stosowane jako fungicydy. Nazywane są biofungicydami, a mogą to być korzystne grzyby i bakterie zwalczające chorobotwórcze mikroorganizmy. Niektóre z tych związków są używane do indukowania odpowiedzi immunologicznej rośliny, dzięki czemu mogą oprzeć się atakowi grzybów.Choroba grzybicza głownica pyląca atakuje zazwyczaj zboża i kukurydzę, a do jej zwalczania stosuje się określone fungicydy. Fungicydy można klasyfikować według grupy chemicznej, ogólnego sposobu działania, określonego sposobu działania lub według właściwości fizycznych w roślinie. Wiele fungicydów w grupie ma ten sam sposób działania na grzyby. Często zaleca się mieszanie w zbiorniku lub zmianę fungicydów o różnych sposobach działania, aby zapobiec lub opóźnić narastanie odpornych grzybów. Ogólnie, grzyby odporne na jedną substancję chemiczną z grupy, są również odporne na wszystkie inne chemikalia z tej samej grupy.