Trudno znaleźć osobę, która po spróbowaniu włoskiej kawy nie stwierdziłaby, że jest to najlepsza kawa, jaką do tej pory piła. I nic w tym dziwnego, ponieważ Włosi słyną z tego, że parzą kawę po mistrzowsku. Dlatego też prawdziwy „kawosz” nigdy nie odmówi sobie spróbowania kawy przygotowanej w tej sposób. A kiedy jej już spróbuje, od razu poczuje różnicę. Dlaczego? Ponieważ ziarna włoskiej kawy są mocno lub bardzo mocno wypalane (stopień wypalenia zależny jest zwłaszcza od regionu). To ich cecha charakterystyczna. Z tego względu powstały z nich napój również ma niezwykle intensywny smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagające osoby. Właściwie wypalone ziarna sprawiają, że trunek przybiera smak, który stanowi mieszankę orzechów i czekolady. Czy takiej kawie w ogóle można się oprzeć?

Kawa ziarnista czy mielona – która lepsza?

Odpowiedź na to pytanie jest dziecinnie prosta. Każda! To, na którą kawę się zdecydujemy – ziarnistą czy mieloną – zależy przede wszystkim od naszych upodobań. Włoska kawa ma to do siebie, że pod każdą postacią smakuje wyśmienicie!

Po włoską kawę tylko do Włoch?

Oczywiście, że nie. Zaopatrując się we właściwy sprzęt, możemy samodzielnie i we własnym domu każdego dnia przygotowywać wyśmienitą włoską kawę we wszystkich jej rodzajach. Dobrze dobrany ekspres naprawdę potrafi zdziałać cuda! Najbardziej popularne (również we Włoszech) są ekspresy ciśnieniowo kolbowe. Zakup takiego ekspresu wystarczy, aby cieszyć się wyśmienita kawą. Dodatkowym urozmaiceniem takiego sprzętu jest często dysza umożliwiająca spienianie mleka, a także młynek, za sprawą którego możemy z łatwością zmielić kawę ziarnistą. Te gadżety nie są oczywiście wymagane, ale często stanowią przydatne udogodnienie.

Włoska kawa i jej rodzaje

Poza najbardziej charakterystycznym dla Włoch espresso (które tam nazywane jest po prostu caffe), włoska kawa występuje w jeszcze innych, równie smacznych, rodzajach. Wśród nich wymienić wypada caffe latte (to nic innego, jak kawa z dodatkiem mleka), mocha (to espresso z dodatkiem mleka i czekolady), americano (to espresso, w którym wrząca woda została podwojona), frappe (to kawa z dodatkiem lodów), caffe lungo (to wyjątkowo lekka włoska kawa), caffe con panna ( to espresso z dodatkiem bitej śmietany), caffe corretto (to kawa z dodatkiem likieru), caffe macchiato (espresso z dodatkiem ciepłego mleka), caffe doppio (to mocna kawa pod postacią podwójnego espresso) i caffe latte macchiato (to kawa, w skład której wchodzi espresso, kilka warstw mleka oraz piana).